Katolíci dnes slávia Najsvätejšieho Kristovho tela a krvi

15.06.2017 Bratislava

Bratislava 15. júna (TASR) - V katolíckej cirkvi je dnes významný sviatok - Najsvätejšieho Kristovho tela a krvi, známy pod názvom Božie telo. Slávi sa vždy vo štvrtok po sviatku Najsvätejšej Trojice, ktorý tento rok pripadol na nedeľu 11. júna, alebo aj v nasledujúcu nedeľu, čiže 18. júna. Dnešný sviatok je oslavou daru Eucharistie a úcty k Spasiteľovi skutočne prítomnému pod spôsobom chleba a vína vo Sviatosti oltárnej.

Viera v skutočnú prítomnosť Krista vo Sviatosti oltárnej bola v 11. a 12. storočí napádaná rôznymi heretickými výhradami. Všeobecný Štvrtý lateránsky koncil v roku 1215 tieto výhrady vyvrátil a opätovne potvrdil a slávnostne vyhlásil, že Kristus je skutočne prítomný v chlebe a víne, ktoré sa premieňa na jeho telo a krv, keď kňaz nad nimi vysloví slová premenenia.

Svätá Juliana z Liége (1192 -1258), sestra a neskôr opátka kláštora Mt. Cornillon, bola hlavnou predstaviteľkou hnutia za zavedenie sviatku Božieho tela. Pre svoje snahy získala mnohých kňazov i biskupa Roberta de Thourote, ktorý v roku 1246 dal súhlas na slávenie tohto sviatku v diecéze Liége. Jedným z arcidiakonov v katedrále v Liége bol aj Jacques Panteleon, ktorý sa stal v roku 1261 pápežom Urbanom IV. Ten encyklikou Transiturus de hoc mundo v roku 1264 rozšíril slávenie tohto sviatku na celú cirkev.

Sviatok Božie telo už oddávna sprevádza tradícia procesií. Veriaci na čele s kňazom a biskupom kráčajú ulicami miest a dedín s monštranciou a kúskom premeneného chleba a symbolicky oznamujú svetu tajomstvo Ježišovho tela a krvi, na ktoré sa pri každej omši premieňa chlieb a víno. Sprievod sa postupne zastavuje pri štyroch oltároch, symbolizujúcich štyri svetové strany. Deti na znak úcty a lásky k Bohu rozsýpajú na cestu lupene kvetov.

V hlavnom meste Slovenska, v Bratislave, sa verejná oslava sviatku Božieho tela už tradične uskutoční v nedeľu 18. júna o 10.30 h na Primaciálnom námestí. Svätú omšu bude celebrovať bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský. V homílii sa veriacim prihovorí bratislavský gréckokatolícky eparcha Peter Rusnák.

Informovala tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska v Bratislave.
 

Vyberte región